maandag 12 augustus 2013

Stap 2: Twee keer per week VETTE VIS

Vette vis blijkt een positieve invloed op de gezondheid te hebben. Meer specifiek is aangetoond dat het eten van vette vis het risico op borstkanker verlaagd. Het gaat dan vooral om de omega-3 vetzuren die in vette vis rijkelijk aanwezig zijn. Twee keer per week zou je daarvoor ca. 140 gram vette vis moeten eten. Schaal- en schelpdieren zijn over het algemeen ook toegestaan.
Wat zijn vette vissoorten?

  • zalm
  • makreel
  • haring
  • paling
  • heilbot
Matig verse vis mag ook:
  • forel
  • schol
  • zeewolf
  • tonijn 
Magere vis/schaal/schelpdieren moet je vermijden: kabeljauw, koolvis, tilapia, pangasius, wijting, schelvis, tong, garnalen, mosselen.

Wilde vis verdient de voorkeur, deze zou meer omega-3 vetzuren bevatten dan gekweekte vis. En als je nu niet van vette vis houdt? Dan kun je ook lijnzaadolie of visoliecapsules gebruiken als alternatief.
Hoe bereid je vette vis?
Liever niet: frituren en bakken. Mocht je toch willen bakken, doe het dan in een zo min mogelijke hoeveelheid roomboter of olijfolie en flink doorbakken is niet aan te raden.
Hoe dan wel: koken, stomen, stoven en bakken/grillen in de oven.
Van gerookte vis alleen het binnenste visvlees gebruiken. De buitenlaag bevat stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn (verbrande koolwaterstoffen). Roosteren en barbecuen van vette vis wordt afgeraden.

Bronnen: Het Dr. Houtsmuller kookboek / www.visgilde.nl / www.voedingscentrum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten