zaterdag 24 augustus 2013

RECEPT: Volkoren speltkoekjes


Dr. Houtsmuller raadt het gebruik van 'gewone' suiker af. Ons lichaam heeft suiker/glucose nodig om te functioneren maar het is met name van belang hoe die glucose 'verpakt' is. Als we de suiker uit fruit binnenkrijgen, dan krijgen we er nuttige extra stoffen bij. Vitamines en mineralen, die de suiker helpen verwerken in ons lichaam, en voedingsvezels die de vertering vertragen. Op die manier komt de suiker verstandig gedoseerd in ons lichaam. Niet-natuurlijke suikervervangers worden afgeraden omdat onduidelijk is wat deze stoffen op de lange termijn voor ons lichaam betekenen.

Volkoren speltkoekjes
200 gram volkoren speltmeel
60 gram oerzoet
100 gram roomboter

  • Kneed de ingrediĆ«nten op kamertemperatuur door elkaar en vorm daarna een rol/cilinder waar je later de koekjes vanaf kunt snijden.
  • Leg de rol in folie 15 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snij van de rol schijfjes van ca. 0,5 - 1 cm dik en leg die op bakpapier op een bakplaat.
  • Bak de koekjes midden in de oven in ca. 20 minuten op 175 graden gaar.

Toelichting op de ingrediƫnten:
OERZOET kun je met mate gebruiken. Het is een natuurlijke suiker, die verkregen wordt uit suikerriet. Het suikerrietsap wordt gedroogd en vermalen, vitamines en mineralen blijven erin behouden.
SPELT is een oude graansoort die minder 'gecultiveerd' is dan tarwe. Spelt bevat meer voedingsstoffen en onze ervaring is dat wanneer je tarwe niet zo goed kunt verdragen, spelt een goed alternatief is.
ROOMBOTER is minder bewerkt dan 'fabrieksmargarine' en wordt daarom aangeraden door Houtsmuller, maar wel met mate. Ik ben daarom niet helemaal gelukkig met deze hoeveelheid roomboter en ga nog op zoek naar een alternatief wat minder verzadigd vet oplevert.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten